Cinci motive pentru care Steaua e favorită la titlu: valoarea individuală superioară, motivația regăsită și incertitudinile privind sezonul viitor la Târgu Mureș

Cinci motive pentru care Steaua e favorită la titlu: valoarea individuală superioară, motivația regăsită și incertitudinile privind sezonul viitor la Târgu Mureș
  • Publicat:
  • Actualizat:

După 33 de etape, Liga 1 nu are o campioană! Dar Steaua a revenit pe primul loc al clasamentului, după ce a câștigat cu FC Botoșani, scor 2-0, în timp ce ASA Târgu Mureș a pierdut la Giurgiu, scor 1-3. Steliștii au acum două puncte avans, însă trebuie să câștige joi la Iași pentru a-și asigura titlul de campioni. În schimb, ASA pare că a fost aproape de primul trofeu din istoria echipei, dar a cedat din cauza unui cumul de factori, printre care și incertitudinea care planează la echipă în legătură cu viitorul

Ceea ce părea o utopie la sfârșitul turului a transformat Liga 1 într-un campionat spectaculos și interesant pe final. ASA Târgu Mureș a remontat un handicap de 13 puncte în fața Stelei, doar pentru a pierde prima poziție în clasament cu o etapă înainte de sfârșit, în urma eșecului cu 3-1 în fața Astrei Giurgiu. Steaua a câștigat cu 2-0 pe teren propriu, cu Botoșani, deși a avut doi eliminați – unul dintre ei, Bourceanu, pentru gesturi de o prostie fără margini – și are acum două puncte în fața rivalei înaintea deplasării la Iași, pentru meciul cu CSMS, o echipă care nu mai are niciun obiectiv în acest final de sezon. Fie că e vorba despre agitarea situației de la Târgu Mureș sau despre motivația unora dintre steliști pentru a cuceri al treilea titlu consecutiv, cauzele pentru aceste schimbări rapide de situație sunt multiple. ProSport a încercat să le analizeze și a găsit cinci concluzii înainte de finalul sezonului. 

  • Motivarea tardivă, suficientă pentru Steaua?

Steliștii s-au trezit târziu, dar au reușit să salveze, oarecum, sezonul. Căderea incredibilă a fost cauzată de cel puțini doi factori, care au o relație complementară. Decizia lui Gigi Becali de a-i ceda în iarnă pe Szukala, Sânmărtean și Keșeru a fost una greșită, dar impulsionată de avansul uriaș din clasament și de starea precară a adversarelor din Liga 1. Iar de aici, semnalul către jucătorii a fost unul de relaxare totală, care a adus Steaua în actuala situație. Dar în ultimele săptămâni, jucătorii și-au dat seama că „e groasă”, iar pe paginile de Facebook ale lui Chipciu sau Adi Popa au apărut mesaje de încurajare asemănătoare cu cele pe care steliștii le transmiteau înaintea unor meciuri importante din Liga Campionilor sau din Europa League. E clar că optica vestiarului stelist s-a schimbat, iar în următoarele șapte zile, steliștii pot încheia sezonul cu o triplă istorică.


Șase goluri și trei assist-uri are Stanciu în acest sezon pentru Steaua

  • E titlul lui Stanciu?

Chiar dacă finalul a fost unul neașteptat de echilibrat, concluzia către care se îndreaptă campionatul – un al treilea titlu consecutiv pentru Steaua – nu e deloc surprinzătoare. Însă problemele echipei roș-albastre abia acum încep. Este clar cel mai slab lot pe care steliștii l-au avut în această perioadă, iar reconstrucția trebuie făcută imediat. În primul rând, Steaua putea pierde titlul din cauza lipsurilor din lot – pe postul de fundaș central, Gâlcă a improvizat cu Toșca, iar mutarea nu a fost eficientă, deși jucătorul născut la Alexandria nu a comis greșeli mari. Pierderea lui Sânmărtean n-a putut fi acoperită cu un cuplu de mijlocași centrali format din Breeveld și Prepeliță, în timp ce Țucudean, cu trei goluri și ratări uriașe cu ASA Târgu Mureș, Dinamo sau FC Botoșani nu e un atacant de Liga Campionilor. În schimb, steliștii l-au câștigat pe Nicușor Stanciu, omul care în cinci etape a marcat șase goluri și a devenit golgheterul actual al Stelei, peste Tănase (5), Popa (5) sau Prepeliță (5). Practic, Stanciu a adus, prin golurile sale, 10 puncte, dar și alte trei, după ce a pasat decisiv la golul lui Tănase de 1-1 la victoria cu Brașov (3-2).

  • Cum au scăzut cifrele lui ASA în deplasare

Principala problemă a lui ASA în acest final de campionat nu a fost meciul cu Astra, ci meciurile din deplasare. Indiferent de adversar, mureșenii nu au reușit să presteze același fotbal ofensiv cu care obișnuiseră pe teren propriu, acolo unde au fost imbatabili în actualul sezon, cu o linie de clasament fenomenală, 14-2-0, cu un golaveraj de 14-5. Practic, în ultimele patru meciuri disputate în deplasare, echipa lui Ciobotariu nu a reușit decât patru puncte, însă trei dintre ele au venit în fața Stelei, victoria care a relansat cu adevărat lupta pentru titlu. Însă în toate cele patru meciuri, cifrele mureșenilor au fost unele extrem de slabe. Media de șuturi pe meci a lui ASA este de 14, cu cinci dintre șuturi găsind cadrul porții adverse. Dar în meciurile cu CFR (5 șuturi pe poartă / 4 pe poartă), Steaua (6/4), Gaz Metan Mediaș (8/3) și Astra (9/2), această medie a scăzut, ASA creându-și ocazii din ce în ce mai greu. În plus, cu excepția jocului cu Steaua, când roș-albaștrii au ratat, oricum, enorm, ASA a arătat atât fragilitate defensivă, cât și o lipsă de idei în atac, provenită, oarecum, și din lipsa unui vârf veritabil, care ar fi putut face diferența.

  • Incertitudinea, de vină pentru problemele lui ASA

Cât timp ASA nu a fost decât un outsider în Liga 1, jucătorii au putut evolua fără presiune, iar schimbările de pe bancă, trei la număr (Falub, Pustai și Ciobotariu), dar și în conducerea echipei, nu au părut decât în ton cu moda în Liga 1. Însă ce o fi fost oare în mintea lui Daniel Maior, vicepreședintele municipiului și președintele Consiliului de Administrație de la ASA, atunci când, cu doar patru etape înainte de finalul sezonului, a dinamitat conducerea echipei? Concret, Maior a aprobat revenirea lui Daniel Stanciu, care plecase în iarnă la Dinamo, doar pentru a-și vedea proiectul clădit într-un an și jumătate luptându-se la titlu, iar actualul președinte, Narcis Răducan, a rămas în aer, cu contractul scadent în această vară. E clar, Stanciu are un merit imens în succesul actualei echipe. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă fostul șef al lui Dinamo ar fi venit la finalul sezonului? Decizia lui Maior, de a-l numi pe Stanciu consilier, cu promisiunea că va redeveni președinte al clubului, nu a făcut decât să producă o stare de incertitudine într-o echipă în care mulți jucători își încheie contractele în această vară. Ori pentru o luptă la titlu, jucătorii nu trebuie să aibă mintea decât la fotbal. Incertitudinea de la Târgu Mureș a fost sesizată și de Loți Boloni, fosta glorie a clubului, care a avut o poziție tranșantă într-un interviu pentru ProSport: „Lăsați Târgu Mureș în pace! Lăsați echipa în pace! Scriind ceea ce scrieți, nu faceți decât să destabilizați ASA acum, când este aproape de o realizare extraordinară! Destabilizați echipa. Un mare ziarist, nea Cristi Țopescu, spunea că dacă vrei să faci performanță, trebuie să ai liniște. Eu, dacă aș fi în locul celor de la Târgu Mureș, n-aș vorbi cu nimeni din presă. N-aș da nicio declarație până la sfârșit. Să nu mai fie nicio știre despre ASA!”


Excelent contra Stelei, Ousmane N’Doye a fost dezamăgitor în meciul contra Astrei

  • Jucătorii-cheie, la potențial redus cu Astra

Individual, la potențial maxim, steliștii par mai valoroși decât jucătorii lui ASA. Problema a fost de moral, dar pe finalul sezonului, atunci când a contat, valorile s-au nivelat. Totuși, mureșenii au marele merit de a fi „mai echipă” decât Steaua. Dar oboseala a intervenit, iar jocul unei echipe de veterani, în care cel mai tânăr membru e Bumba (23 de ani) a fost din ce în ce mai slab. Execuțiile lui Voiculeț, Bumba sau Zicu au salvat puncte importante, dar la meciul de duminică, împotriva Astrei, șutul senzațional în cross al lui Bumba – jucător care cel mai probabil va pleca din această vară – a fost insuficient. Zicu a alergat mult, dar degeaba pe teren, reușind un singur dribling (media lui e de 2,7 pe meci) și o singură ocazie creată, fără să tragă vreodată la poartă. Mureșan a pierdut 9 dueluri din cele 15 pe care le-a avut. La fel și N’Doye, care și-a îndeplinit rolul de mijlocaș box-to-box, dar care nu a reușit să mai creeze superioritate în ofensivă, fiind „citit” de defensiva adversă. Nici Voiculeț nu a mai putut face diferența, iar Feussi și Marius Constantin au fost, pe alocuri, adevărate jaloane. 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Radu Drăgușin a intrat în istoria Premier League! Borna atinsă
Radu Drăgușin a intrat în istoria Premier League! Borna atinsă
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
"Vă spun, nu pot să mă abţin". Titularul de la Rapid are ofertă de 3 milioane de euro din străinătate:…
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea nici pe stradă!
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea…
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
VIDEO Cristiano Ronaldo a încercat apa înghețată din Laponia. Imagini senzaționale cu celebrul fotbalist
VIDEO Cristiano Ronaldo a încercat apa înghețată din Laponia. Imagini senzaționale cu celebrul fotbalist
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Guardiola recunoaşte că Manchester City ar putea rata accesul în Liga Campionilor
Guardiola recunoaşte că Manchester City ar putea rata accesul în Liga Campionilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa,…
×